Masini de frezat universale


Masinile de frezat universale se utilizeaza la operatiunile de frezat universale.

Aceste echipamente sunt foarte eficiente, asigurand siguranta lucrarilor de frezare a pieselor metalice.

Aceste modele de masini de frezat universale sunt compuse din: corp, picior, sanie, masa de lucru, sistem de transmisie principal, cutie de avans, rama, sistem de racire, sistem de lubrifiere, parte electrica etc.

- corpul este compus din picior, baza, coloana care este fixata de baza cu niste suruburi.

- piciorul este asezat in fata coloanei, legat cu aceasta prin niste ghidaje rectangulare.

- saua se conecteaza cu piciorul prin niste canale rectangulare. Masa de lucru este asezata pe sa prin canale in coada de randunica. Masa mobila si saua acestor modele de masini de frezat universale pot fi deplasate cu un surub conducator si prin intermediul unei piulite de avans.

- sistemul principal de transmisie are o structura de transmisie cu roti dintate

- sania este legata de coloana cu un cadru de fixare

- cutia de avans este fixata in partea inferioara a saniei si se actioneaza direct de catre motor.

- sistemul de racire este constituit din: pompa de racire, tub de racire si rezervor pentru emulsie

- sistemul de lubrifiere este alcatuit din pompa de lubrifiere si pompa manuala de lubrifiere - panoul electric este fixat pe coloana si panoul de comanda este asezat in partea stanga a coloanei

- masa de lucru este mobila, putand fi deplasata transversal sau longitudinal, fie manual, fie prin intermediul cutiei de avans.

- sistemul de transmisie principal are o constructie a transmisiei pe roti dintate.

Masini de frezat universale – sunt masini-unelte de frezat cu consola care prezinta posibilitatea de reglare suplimentara, de obicei a masei, pentru realizarea unui numar mare de prelucrari diferite. Masinile de frezat universale permit executarea urmatoarelor tipuri de prelucrari: frezare suprafete plane orizontale, frezare suprafete plane verticale, frezare suprafete plane inclinate, frezare suprafete profilate, frezare suprafete canale, miscare principala de aschiere, miscare de avans longitudinal, miscare de avans transversal, miscare de deplasare pe verticala. Pe masini-unelte de frezat universale se mai pot executa cu ajutorul unor accesorii si dispozitive speciale frezare roti dintate, frezare canale elicoidale, frezare profiluri, etc. Cel mai utilizat dispozitiv si accesoriu pentru masini-unelte de frezat este capul divizor, care se foloseste la fixarea pieselor si divizarea periferiei cilindrice sau conice a acestora intr-un numar de parti egale. O masina de frezat cu cap divizor poate executa operatiuni precum frezarea danturii rotilor dintate, frezarea canalelor elicoidale la diferite piese, frezarea canelurilor la arborii canelati.

Masina de frezat - instrument conceput pentru a prelucra metal, lemn si alte materiale solide. Adeseori automate, masinile de frezat pot fi orientate vertical sau orizontal pentru a taia materiale, avand un model deja existent. Aceste modele sunt deseori realizate prin CAD (proiectare asistata de calculator) si multe masini de frezat sunt operate CNC (prin calculator cu ”comanda numerica”), cu toate ca aparatele de frezat automate traditionale sau manuale sunt de asemenea des intalnite. Masinile de frezat sunt capabile de miscare dinamica, atat a instrumentului, cat si a piesei de prelucrat si multe masini de frezat pot prelucra multiax.

Deoarece variază in orientare, operare si aplicare, masinile de frezat au functii variate si principii diferite de operare. 

Masini de frezat - utilate cu un numar de capete pentru a indeplini cererile de prelucrare. Cateva dintre acestea sunt freze, freze de rotunjit, freze pentru caneluri si freze cu cap sferic.

Unele masini de frezat au capete rotative care se pot schimba in functie de sarcina de indeplinit– programele pe calculator comunica cu masina cand trebuie sa schimbe unealta.

Uneltele folosite la masini de frezat sunt alese in functie de material si forma dorita. Intrucat materiale cum ar fi lemnul sau otelul au proprietati fizice diferite, sunt necesare diferite capete pentru a prelucra materialele. Daca o masina de frezat foloseste un cap care nu este destul de puternic pentru a prelucra otel, uneltele si chiar si masina se pot defecta. Uneltele care sunt prea puternice pentru materiale mai moi pot distruge piesa de prelucrat.

Unealta principala la o masina de frezat este freza. Freza este formata in principal dintr-un plan orizontal de baza, care are rol de suport pentru piesa in productie si dintr-un cap rotativ de care este prinsa unealta de taiat - freza metal - cu care se taie materialul.

Capetele frezei pot fi la distante diferite, de diferite dimensiuni si orientari. In general, cutitele sunt orientate de sus in jos sau elicoidal. Dintii drepti sunt de preferat la operatii cu materiale mai dense, in timp ce dintii elicoidali pot taia foarte neted materialele mai moi.

Frezele au dimensiuni standard, iar dimensiunile CAT sunt cele mai folosite din Statele Unite.

Tipuri de masini de frezat

Masini de frezat - sunt clasificate in functie de orientarea lor la piesa de prelucrat si viteza.

- Cu consola: masini de frezat cu consola au un spatiu de lucru sprijinit de o consola, care este o piesa verticala reglabila. Consola are un suport si poate fi reglata pentru a permite spatiu personal de lucru.

- Verticala si orizontala: masini de frezat cu o suprafata de lucru standard pot fi orientate vertical sau orizontal. Ansamblul uneltelor este in general fixat pe turela si pivot, pozitionat de obicei paralel cu spatiul de lucru. Turela si pivotul permit instrumentului sa se miste liber in jurul piesei de prelucrare.

- Masina de frezat universala orizontala: o masina de frezat universala orizontala difera de cea simpla orizontala deoarece are o masa cu cadru pivotant, care permite ca masa sa se miste 45 de grade de la pozitia orizontala standard. Aceasta miscare a piesei de prelucrat permite frezarea elicoidala sau unghiulara mai usoara.

- Masina de frezat cu batiu si universala cu batiu: masina de frezat cu batiu permite uneltei sa se pozitioneze avand mai mult spatiu pentru piesa de lucru. Masina de frezat cu batiu are un ax cu cadru mobil, care se poate misca pe un plan orizontal fix. Masina de frezat universala cu batiu include un cadru pivotant care permite o distanta mai mare pentru taiere.

- Masina de frezat cu batiu si cap rotativ: cu un cap rotativ, o masina de frezat se poate roti de la pozitia verticala la orizontala. Masa de lucru se misca de asemenea, oferind utilizatorului libertate de miscare si orientare. Multe capete rotative au setari automate si manuale, oferind astfel mai multe optiuni de operare.

Ofertam masini de frezat universale profesionale de la producatorii CORMAK, OPTIMUM si HOLZMANN MASCHINEN - calitate la un pret accesibil.

Product added to wishlist
Product added to compare.