Ferastraie cu panza panglica


Atat in prelucrarea primara, cat si in prelucrarea secundara a lemnului, o operatie extrem de importanta este operatia de taiere a lemnului.

Pentru debitarea bustenilor si realizarea taierilor neregulate in piesele din lemn, de cele mai multe ori sunt utilizate fierastraie cu panza panglica (ferastraie panglica).

Un fierastrau panglica, banzic, este un echipament cu motor puternic dotata cu o panza panglica realizat  dintr-o banda metalica utilizata pentru debitarea diferitelor piese din lemn.

Panza panglica a unui fierastrau cu panglica este actionata, de regula, de catre un motor electric sau termic prin intermediul a doua volante, desi, in cazul unor utilaje speciale pot fi trei sau patru volante.

Modelele de ferastraie mecanice cu banda sunt utilizate pentru debitarea pieselor din lemn (fierastrau cu banda pentru lemn), taierea metalelor (ferastrau cu banda pentru metal), precum si debitarea diferitelor materiale (fierastrau panglica).

Modelele de ferastraie cu banda (ferastrae panglica) sunt utilizate in special pentru debitarea formelor neregulate sau curbe, dar pot fi utilizate si pentru taieri drepte.

Raza minima a unei curbe ce poate fi realizata cu ajutorul unui ferastrau cu banda este determinata de latimea panzei panglica si pasul acesteia.

Istoric ferastraie cu banda

Ideea utilizarii unui ferastrau panglica dateaza inca din anul 1809, cand William Newberry a patentat ideea, dar nu a putut implementa un fierastrau cu banda din cauza panzelor panglica. Datorita flexarii panzei peste volante in timpul debitarii, aceasta ceda de la sudura.

Timp de aproape 40 de ani, utilizarea unui fierastrau cu banda a fost nepracticabila pana cand, in 1846 Anne Paulin Crepin a descoprit o tehnica de sudare a panzelor unui fierastrau banzic care sa permita rotirea acesteia dupa volante fara a determina cedarea sudurii.

Banzic lemn – tipuri

Modelele de fierastraie cu banda pot fi utilizate, asa cum am mentionat anterior, pentru prelucrarea lemnului.

In ceea ce priveste prelucrarea lemnului, se pot diferentia doua mari categorii de fierastrai cu panza panglica, si anume: fierastraie panglica verticale (banzic vertical) si ferastraie pentru busteni / gatere (gater banzic).

Un ferastrau panglica vertical (fierastrau panglica vertical) sau fierastrau vertical, este de regula utilizat pentru debitarea diferitelor forme in piesele din lemn. Un banzic vertical poate fi caracterizat prin inaltimea maxima a piesei ce poate fi debitata si latimea maxima dintre panza si coloana.

Un fierastrau panglica pentru debitat busteni (ferastrau panglica pentru debitat busteni) sau gater lemn, este un banzic tamplarie a caror volante sunt pozitionate pe orizontala si care sunt utilizate pentru taierea transversala a bustenilor pentru obtinerea cherestelei.

Modele de fierastraie panglica pentru lemn din aceasta categorie se adreseaza atat utilizatorilor casnici, cat si profesionistilor in prelucrarea lemnului.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unui banzic sau gater pentru lemn potrivit necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Product added to wishlist
Product added to compare.